De beste Lijnolie en Houtolie tips

Lees deze pagina zéker door voor je houtolie verwerkt!

Gelukkig gaat het bijna altijd goed en doen onze producten gewoon wat ze moeten doen en wat onze klanten er van verwachten. Heel soms komt het echter voor dat er iets mis gaat. Dat is natuurlijk zowel voor u als voor ons vervelend zodat we dat zoveel als mogelijk willen voorkomen. Hieronder vindt u daarom een aantal nuttige weetjes zodat u de meest voorkomende problemen kunt voorkomen. Lees deze pagina dus zeker even door voor u met onze producten aan de slag gaat!

Algemene werkwijze

De algemene werkwijze om olie te verwerken is:

  • De olie dun aanbrengen.
  • Ongeveer een half uurtje in laten trekken. Plaatsen die in die tijd de olie makkelijk opnemen behandeld u direct nog een keer.
  • Na een half uur maar in ieder geval voordat de olie begint te drogen het oppervlak afnemen met schone, droge lappen zodat er géén olie op het oppervlak achterblijft.
  • De lappen uitgespreid laten drogen om broei te voorkomen.
  • Eventueel volgende lagen na een dag wachten aanbrengen en zoveel lagen aanbrengen tot het hout niets meer opneemt en dus verzadigd is.

Aantal lagen

Op de blikken van collega’s verteld men vaak dat u bijvoorbeeld 2, 3 of 4 lagen van het betreffende product aan dient te brengen. Op onze blikken komt u een dergelijke concrete tekst niet tegen maar vertellen we u hoogstens dat “over het algemeen 1 laag volstaat”. Reden daarvoor is dat een concreet antwoord op de vraag hoeveel lagen u aan moet brengen niet te geven is omdat dat af hangt van de gewenste mate van bescherming én van het specifieke stuk hout.

Doel van een olie-afwerking is om het oppervlak te verzadigen met olie. Er komt vanzelf een moment dat u bij het uitpoetsen denkt: “Nou deze laag had ik wel kunnen laten, ik zit nu alles er weer af te poetsen wat ik er net op gesmeerd heb…” En dat is precies de bedoeling. Op dat moment zit het hout namelijk vol met olie en kan het dus ook geen water of andere narigheid meer opnemen. En daarmee hebben we de bescherming dus keurig in orde. Hout dat niet nat wordt geeft namelijk ook geen vlekken en zal niet rotten. Kortom, u brengt dus niet 1, 2 of 6 lagen maar zoveel lagen aan als nodig zijn om het hout te verzadigen. Dat betekend dat een gekloofde paal van een dichte houtsoort waarschijnlijk aan 1 laag al wel voldoende zal hebben terwijl een snijplank die gemaakt is van kops hout misschien wel 15 lagen nodig heeft voor hij compleet verzadigd is…

Het zal u niet verbazen dat de bescherming voor een tv-meubel, dat slechts een beetje gezellig staat mooi te zijn in een keurig verwarmde woonkamer, een stuk minder degelijk hoeft te zijn dan de bescherming van een tuinset die het hele jaar door buiten in weer en wind mag vertoeven. Het spreekwoordelijke tv-meubel bewerken we direct met onverdunde olie en zal normaliter aan een laag of 2 voldoende hebben om verzadigd te raken. Voor de tuinset willen we natuurlijk de olie zo diep mogelijk in het hout zien te krijgen. Hoe dikker we namelijk de oliefilm in het hout kunnen maken hoe degelijker de bescherming zal worden en dus hoe langer het hout mee zal gaan. Voor zwaar belaste toepassingen beginnen we dus vaak met óf Impregneerolie, of met verdunde Verbeterde Houtolie. Impregneerolie gebruiken we voor donkere houtsoorten. Voor lichtgekleurde houtsoorten passen we de volgende werkwijze toe:

  • Eerste laag Verbeterde Houtolie verdund met circa 30% Terpentijnolie aanbrengen.
  • Tweede laag Verbeterde Houtolie verdund met circa 10% Terpentijnolie aanbrengen.
  • Volgende lagen Verbeterde Houtolie onverdund aanbrengen tot het hout volledig verzadigd is.

Het al dan niet verdunnen van de olie is geen exacte wetenschap maar werkt eenvoudig als volgt: Hoe sterker wordt verdund, hoe dieper de olie in zal dringen, hoe dikker de uiteindelijke oliefilm en dus hoe beter de uiteindelijke bescherming zal worden maar ook hoe meer lagen nodig zullen zijn om het hout volledig te verzadigen en dus ook hoe meer werk en materiaal daarvoor benodigd is…

Voorkom broei!

Bij het drogen van natuurlijke oliën zoals Lijnolie en Tungolie komt warmte vrij waardoor lappen en stof kunnen gaan broeien en spontaan ontbranden. Zorg er dus altijd voor dat u lappen waarmee een natuurlijke olie is uitgepoetst uitgespreid te drogen worden gelegd en niet op een prop gefrommeld worden. Behalve de lappen kan er ook broei ontstaan in schuurstof, zeker als een olielaag met een machine geschuurd is omdat daarbij veel warmte vrij kan komen. Zorg er dus ook voor dat de stofzak van de schuurmachine direct wordt leeg gemaakt en op passende wijze wordt afgevoerd om ook op die wijze brand te voorkomen. Wie deze simpele maatregelen neemt kan vrolijk en veilig met natuurlijke oliën aan de slag.

Probleem met de droogtijd

Bij de meeste problemen die we ontvangen horen we dat de olie langzaam of niet droogt. Dit is dan misschien ook wel de belangrijkste paragraaf van deze pagina. De oorzaak is vrijwel altijd dat de olie te dik is aangebracht en het oppervlak niet (goed genoeg) is uitgepoetst. Een twee keer zo dikke laag zal tenslotte ook vast wel twee keer zo goed zijn toch? Niets is echter minder waar. Lees op deze pagina het hele verhaal over dit probleem én de oplossingen.

Lijnolie tips en trucs: Probleem met indrogen van resten olie

Wat we af en toe horen is dat mensen een aangebroken blik over hebben. Als ze dat na enige tijd weer willen gebruiken merken ze dat de resterende inhoud is ingedroogd. Zonde dus van het product en natuurlijk van het geld.

Het indrogen komt doordat de resterende olie in het blik gaat reageren met de zuurstof in het blik. Als er maar voldoende zuurstof in het blik zit kan de olie dus steeds verder drogen. Om dit euvel iets te verminderen hebben we bij sommige producten een “velvormings-verhinderings-middel” opgenomen. Daarmee lossen we het probleem niet op maar verminderen we het wel. Als we daar teveel van op zouden nemen dan zou de olie ook in het hout niet meer drogen. Dat is uiteraard ook weer niet de bedoeling.  Zorg er dus voor dat er zo min mogelijk zuurstof in het blik komt. Geen zuurstof? Geen droging! De beste oplossing is echter om direct na openen van een nieuw blik dit over te gieten in een Stoplossbag waar u via deze link alles over te weten komt.

Voordat de Stoplossbags waren ontwikkeld hadden we de volgende mogelijkheden tot onze beschikking:

  • Het blik samenknijpen zodat de olie tot vlak onder de dop komt te staan.
  • Het blik aanvullen met knikkers om zo de vrije ruimte boven de olie ruimte op te vullen.
  • Het restant olie overgieten in wijnflessen en die vacuüm trekken met een Vacuvin vacuümpomp.
  • De olie overgieten in een schoongemaakt melkpak. Knijp het pak dicht voordat de dop er op wordt gedraaid om zo de zuurstof er uit te verdrijven.

Maar voortaan gebruikt ook u natuurlijk Stoplossbags voor het bewaren van overschotten olie, verf, vernis en beits.

Houtolie tips en trucs: Probleem met vastgeplakte doppen

Als er olie op de schroefdraad van de doppen komt gaat deze drogen en kan het voor komen dat de dop vastgeplakt raakt. Smeer de schroefdraad na het openen van het blik of voor gebruik van de Stoplossbags daarom even in met een beetje was of vaseline. Dat zorgt er voor dat de doppen minder snel vastplakken…

Reacties met andere producten

Onze oliesoorten zijn ontwikkeld voor toepassing op onbehandeld hout. Olie-afwerkingen reageren onderling meestal niet. Heel soms komt het echter voor dat producten van andere fabrikanten reageren met onze olie. Gevolg kan zijn dat de afwerklaag gaat rimpelen of er vellen aan het oppervlak komen te hangen. Is uw oppervlak dus reeds behandeld met een ander product? Doe dan eerst een proefstukje op een onopvallende plaats. Zo kunt u kijken of het vorige product en onze olie elkaar wel of niet aardig vinden. U voorkomt daarmee mogelijke problemen en het daarmee gepaard gaande werk om een probleem weer op te lossen.

Reacties met inhoudsstoffen

Hout is een natuurproduct waardoor het ene stuk hout op allerlei punten van het andere stuk hout verschilt. Ook twee stukken van hetzelfde hout reageren bijvoorbeeld lang niet altijd hetzelfde. Ook hier geldt dat het vrijwel altijd goed gaat maar heel soms heeft moeder natuur blijkbaar een gekke bui. Daarin maakt ze hout dat spontaan reageert met afwerkproducten waardoor het resultaat bijvoorbeeld donkerder uit kan vallen. Ook hiervoor geldt dus: maak een proefstuk voordat u een groot oppervlak behandeld. U kunt dan zelf even wennen aan de producten en weet dan zeker dat dat er geen gekke dingen gebeuren.

Verkleuring van het oppervlak

Lijnolieproducten vergelen op redelijk korte termijn en worden op lange termijn zwart wat vooral bij lichte houtsoorten duidelijk zichtbaar is. Tungolie kent dit vergelen en verzwarten niet. Doordat een kwalitatief goede olie diep in het hout indringt maakt dit de vezels transparant waardoor het hout altijd donkerder wordt. In ons blog “Verkleurd? Verklaard!” vertellen we precies hoe dat werkt. Hoeveel donkerder het hout wordt hangt af van de houtsoort. Daarnaast kan het hout donkerder worden doordat het oppervlak na het schuren niet voldoende stofvrij is gemaakt. Het achtergebleven stof neemt dan olie op waardoor ieder stofdeeltje iets donkerder wordt en alle stofdeeltjes bij elkaar dus een extra verdonkerend effect geven. Kortom:

  • Maak altijd eerst een proefstukje om te kijken wat het effect is voor u grotere oppervlakken behandeld.
  • Zorg ervoor dat u ná het schuren en vóór het aanbrengen van de olie het oppervlak grondig schoonmaakt. Dit geeft een minder rommelig oppervlak, werkt prettiger en voorkomt onnodig verdonkeren.

Geknoeid!

Als u bijvoorbeeld balken boven een mooie vloer wilt oliën is het natuurlijk verstandig om de ondergrond eerst af te dekken met beschermfolie. Mocht er toch ergens olie op komen waar u dat niet gedacht had dan kan dat direct worden verwijderd met Lijnoliezeep of Terpentijnolie. Laat de olie niet opdrogen want dan is alleen verwijderen met ons biologisch afbreekbaar afbijtmiddel nog mogelijk. Olie die is verdund met Terpentijnolie dringt daardoor nog dieper in. Wees dus niet te zuinig met de Terpentijnolie en zorg dat de olie volledig weg is voor u de plek des onheils verlaat en de olie door kan drogen. Maar zoals gezegd is voorkomen natuurlijk nog veel beter dan genezen.

Droogsel in het blik

Zoals u duidelijk zal zijn uit de rest van deze website zijn de oliën die wij leveren drogende oliën. Deze oliën drogen onder invloed van zuurstof en sommige oliën doen dat heel erg enthousiast. Om volumeverschillen in de olie op te kunnen vangen zonder dat de blikken barsten kunnen we de blikken niet tot boven aan toe afvullen. Daardoor zit er in ieder blik dus een klein beetje zuurstof als we deze hebben gevuld. Door het enthousiasme van sommige oliën kan het dan ook voor komen dat de olie, nadat wij deze in het blik hebben gedaan, de zuurstof bovenin het blik al verwerkt waardoor er wat droogsel in het blik ontstaat.

Dit droogsel doet niets af aan de kwaliteit van de olie en kan eenvoudig met een oude nylonkous of een verfzeefje worden verwijderd. Mocht u na de klus olie over hebben dan zorgt u er natuurlijk weer voor dat er zo weinig mogelijk zuurstof aanwezig is. Dat gaat uitstekend door het overschot olie te bewaren in Stoplossbags.

Andere vragen of problemen?

We hopen u met deze pagina voldoende op weg geholpen te hebben maar heeft u toch nog vragen neem dan gerust contact met ons op.

Peltenburg Natuurverf

Valkenboskade 595
2563 JE Den Haag

T: 06-41852557
E: info@natuurlijk-kleurrijk.nl

Natuurverfwebshop is Peltenburg Natuurverf geworden!

Natuurverf Webshop

Peltenburg natuurverf